BR Export Pilsner
BR Export Pilsner
tak tohle je můj druhý pokus. Založil jsem ho 11. dubna 2013 a tady už budu trošku experimentovat. dal jsem ho jen na 20 litrů, přidal kilo řepného cukru. Počáteční hustota byla 1042kg/m³ Kvasnice jsem dal premium gold, které jsem předem půl hodiny nechal rozkvasit. Vypadá to že rozkvášení kvasinek není zbytečná věc, protože se zdá že kvasný proces v nádobě začína skoro hned a už po půl hodině byla hladina v kvasné zátce docela dost vychýlená. Počátek kvašení při 20°C
Druhý den jsem sebral ze svrchní deky hnědé skvrny, kvašení je hezky rozjeté, bublinky unikají každé cca 2-3 vteřiny.
Dne 17. dubna kvašení pomalu ustává, jednou za cca 90 sekund uteče bublinka, hustota je 1014 a tak ještě chvilku se stáčením vydržím.
28. dubna se hustota ustálila na 1008 a fermentační proces byl konečně u konce. odpoledne nalahvováno a necháno při stejné teplotě k druhotnému kvašení. Samo že jsem ochutnal a vypadá to velmi slibně. Výtěžnost této várky je 19 a půl litru.
9.5 přestěhováno k ležení do sklepa. dám tomu tak 14 dní a ochutnám.